Alles wat je nu doet heeft een effect op de buitenwereld en raakt iedereen. Je houding kan je hart laten spreken of angst weerspiegelen. Je adem kan liefde uitstralen of de ruimte in een depressie doen belanden. Je blik kan vreugde opwekken. Je woorden kunnen vrijheid inspireren. Elke handeling van jou kan de harten en het verstand van mensen openen.

DAVID DEIDA

Humane gastvrijheid

Een organisatie die kenmerken heeft van een humane gastvrijheidscultuur is zeer vriendelijk naar elkaar. Je hebt veel met je collega’s gemeen en de organisatie heeft veel weg van een grote familie. De lei

ders van de organisatie positioneren zich tussen de medewerkers en worden meer gezien als een mentor of misschien zelfs als een vaderfiguur. De gastvrijheid die de organisatie bijeenhoudt bestaat loyaliteit en traditie. De gastvrijheid binnen de organisatie is groot, iedereen denkt en houdt rekening met elkaar. In de organisatie hecht men grote waarde aan onderlinge samenhang en moreel. Succesvolle gastvrijheid wordt gedefinieerd in termen van persoonlijk, warm, mensgericht, empathisch en dienstbaar. De organisatie hechten grote waarde aan teamwerk, participatie en consensus. Buitengewoon humane gastvrijheid uit zich in de organisatie als onvoorwaardelijk voor mens en gast.

Medewerkers laten de ander zich bijzonder voelen, zijn inlevend, vertonen attent, empathisch en gepassioneerd gedrag. Ze hebben een open houding en zijn sterk in het maken van contact.

Voorbeeld

Het is woensdag middag op een zomer dag bij de haarsalon ‘Your hair’. Your hair heeft als een van z’n kernwaarden ‘gastvrij voor iedereen’. Door de hoge temperaturen buiten, wordt het ontzettend warm en benauwd binnen in de kapsalon.

Hoe gaat deze kapsalon hier mee om? Bij Your hair domineert een humane gastvrijheidscultuur. Ze lossen dit probleem op een menselijke manier op. Ze geven oprechte aandacht, zijn vriendelijk en beleefd waardoor de klanten begrip voor de situatie hebben. Als iemand de afspraak wil verschuiven naar een koeler moment is dat prima.

Humane gastvrijheid ontwikkelen

Wil je binnen je team of organisatie meer de humane gastvrijheidscultuur ontwikkelen? Met deze tips kun je aan de slag gaan. Mensen met veel gastcontact willen vaker humane gastvrijheid ontwikkelen. Bij het ontwikkelen van humane gastvrijheid gaat het om teamvorming en betrokken collega’s. Denk eens na over hoe jij met je collega’s omgaat, ben jij altijd oprecht geïnteresseerd in hetgeen wat je van de ander zegt of vindt. Vind je dat de ander er echt toe doet? Kijk ook eens naar wie in jouw organisatie veel humane gastvrijheid in zich heeft. Geef diegene de ruimte om deze cultuur te laten stralen.

Geïnteresseerd om met je humane gastvrijheid aan de slag te gaan, neem contact op.

Meer informatie?

Voor meer informatie of een offerte, neem gerust contact met mij op!

John Hokkeling