Goede orde is de basis van alle dingen.

EDMUND BURKE

Professionele gastvrijheid

Een organisatie die kenmerken heeft van een professionele gastvrijheidscultuur is ingetogen, goed georganiseerd, service gericht, formeel en gestructureerd. Procedures bepalen wat de mensen doen. De leiders zijn trots dat ze goede, op efficiëntie gerichte coördinatoren en organisatoren zijn. Het realiseren en instandhouden van een soepel draaiende organisatie is cruciaal. Formele regels en procedures houden de organisatie bijeen. Gastvrijheid wordt geuit binnen deze regels en procedures. De zorg voor de lange termijn gaat uit naar stabiliteit en goede resultaten.

Medewerkers vertonen hoffelijk, assertief, gedisciplineerd, toegewijd gedrag. Ze zijn representatief, stressbestendig vaardig, geduldig en hebben oog voor detail.

 

Voorbeeld

Het is woensdag middag op een zomer dag bij de haarsalon ‘B&C hair’. B&C hair heeft als een van z’n kernwaarden ‘gastvrij voor iedereen’. Door de hoge temperaturen buiten, wordt het ontzettend warm en benauwd binnen in de kapsalon. Hoe gaat deze kapsalon, vanuit professionele gastvrijheid, hier mee om?

Bij B&C hair domineert een professionele gastvrijheidscultuur Het  probleem lossen ze op een gestructureerde en formele nier op. Er zijn van tevoren al diverse scenario’s uitgeschreven, waarvan deze situatie er een was. Met structuur kan het geschreven scenario uitgevoerd worden. Zo zal de gast nooit merken dat iets ongecontroleerd gaat. Wees voorbereid!’

Professionele gastvrijheid ontwikkelen

Wil je met jouw organisatie of team meer professionele gastvrijheid ontwikkelen? Met deze tips kun je aan de slag gaan. Ga na wat voor jullie, als organisatie of team, gastvrijheid betekent en maak hier vervolgens een plan van. Werk dit strategie stap voor stap uit, zodat het meetbaar en realistisch is. Denk na over gastvrijheid protocollen, zodat medewerkers consistent zijn in het uiten van gastvrijheid. Zorg dat de protocollen geborgd worden. Maak iemand hiervoor verantwoordelijke vanuit nature via een structuur en systeem te werk gaat.

Geïnteresseerd om met je professionele gastvrijheid aan de slag te gaan, neem contact op.

Meer informatie?

Voor meer informatie of een offerte, neem gerust contact met mij op!

John Hokkeling